countdown
00 Years 00 Months 00 Weeks 00 Days 00 Hours 00 Minutes 00 Seconds

INDÍTSA ELŐFIZETÉSÉT TRIANON DUPLA SZÁMUNKKAL JÚLIUS 30-IG!

Tegye a történelmet mindennapjai részévé! Csatlakozzon egészéves történelmi felfedezőútunkra kedvezményes áron

INGYENES kiszállítással és DIGITÁLIS hozzáféréssel, hogy biztosan megkapja olvasnivalóját:

  • 12 Rubicon ingyenes kiszállítással
  • Különszám ingyenes kiszállítással
  • Digitális hozzáférés az előfizetési időszak lapszámaihoz
  • BÓNUSZ: Sir Bryan Cartledge: Megmaradni. A magyar történelem egy angol szemével könyv
  • ​​BÓNUSZ: 30% előfizetői kedvezmény a Rubicon online boltban

ELSŐ LAPSZÁMA

2020/6-7. A TRIANON-TRAUMA, 1920-2020
Féléves előfizetés – Új előfizetőknek a 2020/6-7. számmal indul • Jelenlegi előfizetőknek utolsó lapszámuktól hosszabbodik egy évre.
Az árak Magyarország jelenlegi területén található címre érvényesek, külföldi cím esetén a rendszer a fizetés oldalon számol postaköltséget.

A legújabb Rubiconban... 

Ha azt hiszi, hogy Trianonnal kapcsolatosan már nem lehet semmi újat mondani, akkor új dupla számunkban bebizonyítjuk, hogy téved.

Trianonról száz év múltán szinte mindenki kiforrott véleménnyel rendelkezik. A diktátum – leánykori nevén békeszerződés – létrejöttének részleteit azonban a mai napig számos tévhit, városi legenda övezi, a komplex összkép kialakítását pedig a századik évforduló kapcsán megjelent írásözön sem feltétlenül segíti.

A legújabb Rubiconban a Trianon-problémakör kevésbé ismert – a végeredményt azonban jelentősen befolyásoló – részleteit fedezheti fel, hogy teljesebb képet kapjon a nagyhatalmi döntéssel kapcsolatban minket érdeklő legfontosabb kérdésekről.

Bónuszként pedig a határ túlsó oldalára került városaink közül Pozsony újkori történetét mutatjuk be egy rendkívül látványos összeállításban, különös tekintettel arra, hogy miként ment végbe az egykori koronázóváros szlovák fővárossá alakítása.

ABLONCZY BALÁZS

Száz év után. Magyar külpolitika és a békeszerződés következményei

ZEIDLER MIKLÓS

A trianoni béke. Szerződés vagy diktátum?

KUBASSEK JÁNOS

A Vörös térkép

ZEIDLER MIKLÓS

A békeszerződés aláírása

ABLONCZY BALÁZS

Gyulafehérvár 1918. Erdély hajdani székvárosa és a román nemzetgyűlés

L. BALOGH BÉNI

A Dnyesztertől a Tiszáig. Román célok a párizsi békekonferencián

ZAHORÁN CSABA

Nagy-Románia születése

GLANT TIBOR

Tudományos béke. Az amerikai béke-előkészületek és Magyarország

KORPÁS ÁRPÁD - SZARKA LÁSZLÓ

Pressburg, Pozsony, Bratislava. A koronázóváros emlékezete

RÉVÉSZ TAMÁS

Előre a Szlovák Tanácsköztársaságért? A felvidéki hadjárat

DÉVAVÁRI ZOLTÁN

A Délvidék elvesztése

TIMÁR GÁBOR

A szerződéstől a határkövekig. A trianoni határok végleges vonala

TOMKA BÉLA

Magyar főnix? A gazdaság újraélesztése a világháború és Trianon után

SEBŐK LÁSZLÓ

Szétdarabolt vonzáskörzetek. A városhierarchia változásai

Magyar történelem közérthetően, hitelesen, politikamentesen?

1989 – a rendszerváltás éve. Magyarországon felpezsdül a közélet, klubok alakulnak, pártok szerveződnek, az emberek politizálnak, vitatkoznak, hirtelen minden lehetségesnek tűnik. Vállalkozások jönnek létre, új napilapok, folyóiratok jelennek meg. Már nyíltan lehet beszélni olyan témákról, amelyekről addig legfeljebb a titokban hallgatott Szabad Európa rádióban esett szó s amelyekről a nyomtatott sajtóban csak a propaganda hazugságait olvashattuk. A bulvárlapokban sorra jelennek meg a cikkek a magyar történelem „fehér foltjairól”, s az emberek óriási érdeklődéssel olvassák a leleplező – és bizony nem mindig tudományos igényességű – írásokat.

S vajon mi történik eközben az iskolákban? Mit mondhat a történelemtanár, akinek néhány hónapja még ellenforradalomnak kellett neveznie 1956-ot?  A tankönyveket nem lehet ilyen hirtelen átírni. Nem véletlen, hogy a történelemtanárok körében merült fel az igény egy tudományos alaposságú, de népszerű stílusban íródó folyóirat létrehozására. Az akkor több lapot is alapító Ötlet Kiadó jóvoltából lehetőség is nyílt egy ismeretterjesztő magazin megjelentetésére. 1989 őszén megtörtént a bejegyzés, s kezdődhetett a tervezgetés, az arculat kialakítása. 1990 februárjában jelent meg az első szám, amelynek témája természetesen 1956 volt. 

A lap neve is egyfajta elköteleződés volt: egyszerre szakítás a régi történelemszemlélettel és a régi rendszerrel. Amikor Julius Caesar átlépte a Rubicont – a határt –, tudta, hogy ez szakítás a senatus által képviselt hatalommal, s egyben a régi renddel. A kocka el lett vetve.

A névválasztáskor – nagyjából a nemzeti kerekasztal-tárgyalások vége felé – még senki nem lehetett bizonyos, hogy lesznek valódi választások, a vágyott rendszerváltoztatás sikerrel jár, s a régi rend bukni fog. Azokat az időket inkább a visszarendeződés jellemezte, mintsem az áttörés.

A lap ars poeticája kezdettől az volt, hogy jelenjenek meg a legfrissebb tudományos eredmények, s minden témáról a legkiválóbb szakértők írjanak – közérthető stílusban. Válasz volt ez a bulvárlapok sokszor szenzációhajhász cikkeire, de a tanárok és diákok oldaláról megjelenő igényre is.

Mint minden jó mesében, ebben is voltak akadályok. Az első kiadó 6 szám után feladta, a második az 5. nyomtatása közben dobta be a törülközőt. Ekkor támadt a kényszerülte ötlet (nomen est omen), saját kiadásban, saját alapítvány alapításával vegyük kezünkbe saját sorsunkat. És a Rubicon nem csupán fennmaradt, hanem saját területén a legsikeresebb kiadvány lett az országban, 30 év múltán is folytatva amit elkezdtünk…

De ez nem sikerülhetett volna Olvasóink támogatása nélkül.

Csatlakozzon Ön is előfizetőinkhez, és folytassuk együtt a magyar történelem felfedezését!
  • A következő 12 Rubicon-szám ingyenes kiszállítással
  • Különszám ingyenes kiszállítással
  • Digitális hozzáférés az előfizetés összes lapszámához (a printváltozattal azonos, illetve mobilra optimalizált olvasófelület)
  • ​BÓNUSZ: Sir Bryan Cartledge: Megmaradni. A magyar történelem egy angol szemével könyv
  • ​30% előfizetői kedvezmény a Rubicon online boltban minden korábbi Rubicon és könyveink árából

Csatlakozzon 5200+ előfizetőhöz MOST!

 Mikor kapom meg az első lapszámot?
Előfizetése a következő naptári hónappal indul, a megjelenési idő jellemzően a hónap első hete.
  A digitális hozzáférés korábbi lapszámokat is tartalmaz?
Digitális hozzáférése ugyanazokhoz a lapszámokhoz lesz, amelyeknek printváltozatára előfizetése vonatkozik. Korábbi digitális számainkat külön tudja megvásárolni a ZINIO.COM oldalon.
  Hogyan kapom meg a digitális hozzáférést?
Digitális hozzáférésünk a ZINIO olvasófelületén működik. A zinio.com weboldalon kell majd egy olvasói fiókot létrehoznia, ehhez minden szükséges tudnivalót elküldünk Önnek e-mailben néhány nappal az előfizetése után.
  Hogyan történik a kiszállítás?
Lapszámait a Magyar Posta hírlapkézbesítője viszi ki. Ez a legtöbb városban nem a megszokott postása! A megrendeléskor adjon meg minden olyan információt, amire a kézbesítőnek szüksége lehet, hogy a postaládába be tudja tenni a lapszámot (pl. kapukód, postaláda-szám)!
  Mi történik, ha egy lapszámot nem kapok meg?
A hibát jelezzük a postának és rövid időn belül pótolják lapszámát. Ha néhány napon belül nem sikerül a pótlás, a szerkesztőségből küldjük el Önnek.
  Hogyan tudok fizetni?
Fizethet banki átutalással vagy bankkártyával az OTP SimplePay biztonságos fizetési felületén.
30 év történelem • Magyarország elsőszámú történelmi lapja
30 év
Alapítva 1989
330+
Lapszám 1990. február óta
25 000
Havi példányszám
5000+
Előfizető
1300+
Szerző
Prima 2018
magyar sajtó kategóriában

Legyen részese a folytatásnak!

A Rubiconban 30 éve ismerterjük a magyar történelmet közérthetően, hitelesen és politikai befolyástól mentesen. Csatlakozzon 5200+ előfizetőnkhöz és folytassuk együtt a történelem felfedezését a következő 3 évtizedben!
© 1990-2020 Rubicon-Ház Kft.
Magyarország, 1161 Budapest, Sándor utca 60.