Ajándékba szeretné adni az előfizetést? Kattintson ide karácsonyi ajándékcsomaggal kiegészített ajánlatunkért!

Értse meg a világot formáló eseményeket

a történelem ismeretén keresztül!

Értse meg a világot formáló eseményeket a történelem ismeretén keresztül!

Rubicon-előfizetéssel minden hónapban múltunk újabb fejezetének szakértőjévé válhat...

Értse meg a világot formáló eseményeket

a történelem ismeretén keresztül!

Értse meg a világot formáló eseményeket a történelem ismeretén keresztül!

Rubicon-előfizetéssel minden hónapban múltunk újabb fejezetének szakértőjévé válhat...

Rubicon Print előfizetés

 • 12 lapszám és különszámok (nyomtatott)
 • Ingyenes kiszállítás az előfizetett lapszámokhoz
 • 20% kedvezmény a Rubicon Boltban (archív számok)

éves előfizetés

Csak havi 832 Ft

(9980 Ft / év)

 • A 12 hónapos előfizetési időszak végén lejár, hosszabbítani ezen az oldalon tud

Rubicon Prémium előfizetés

 • 12 lapszám és különszámon (nyomtatott és online)
 • Ingyenes kiszállítás az előfizetett lapszámokhoz
 • Hirdetésmentes hozzáférés a Rubicon Online-hoz
 • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma (online)
 • 40% kedvezmény a Rubicon Boltban (archív számok)
 • BÓNUSZ: 2022/7-8. „Háborúk" lapszám

éves előfizetés

most csak havi 1665 Ft

(19 980 Ft / év)

 • A 12 hónapos előfizetési időszak végén lejár, hosszabbítani ezen az oldalon tud

Rubicon Online előfizetés

 • 12 lapszám és különszámok (online)
 • Hirdetésmentes hozzáférés a Rubicon Online-hoz
 • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma (online)
 • 30% kedvezmény a Rubicon Boltban (archív számok)

éves előfizetés

Csak havi 1248 Ft

(14 980 Ft / év)

 • Automatikusan megújuló előfizetés
 • (a hosszabbítást bármikor lemondhatja)
Print hozzáférése a 2022/10. számmal indul / jelenlegi előfizetőknek utolsó lapszámuktól hosszabbodik. Online hozzáférése az előfizetés napjától érvényes.
Az árak Magyarország jelenlegi területén található címre érvényesek, külföldi szállítás esetén a rendszer a cím megadása után számol postaköltséget.
Nagy híve vagyok a tematikus számoknak. Így egészben látva, sokszor teljesen más megvilágításba kerülnek a régmúlt történései. Többször évtizedes meggyőződéseimet „kell” átértékelnem.
Sz. Attila
A Rubiconban még soha nem találtam olyan cikket, amely kétséget ébresztett volna bennem az ábrázolás lehető legobjektívebb és visszafogottabb voltával kapcsolatban. Iskolában kellene oktatni ezt a szemléletet.
P. György
Kezdetek óta előfizető vagyok, minden eddig megjelent szám megvan a gyűjteményemben. Azt hiszem, ez „magáért beszél”.
G. Julianna

Ha október 2-áig csatlakozik Prémium előfizetőinkhez, következő INGYENES bónuszban részesül:

Rubicon 2022/9.

II. világháború. Szükségtelen háború?

A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ kirobbanásának vizsgálatakor többnyire a Németországban zajló események, valamint a német döntések szerepének elemzésével találkozhatunk. Kevesebb figyelmet kapnak azok a folyamatok, amelyek velük párhuzamosan a nyugati szövetséges országokban vagy épp a Szovjetunióban történtek.

Az utókor a Hitler megbékítésére törekvő nyugati kormányokat többnyire gyávának, a német–lengyel konfliktus világháborúvá eszkalálódását elkerülhetetlennek, a nyugati–szovjet szövetséget pedig szükségszerűnek tartja.

Patrick J. Buchanan amerikai történész, volt elnökjelölt ezeket – és sok más, a második világháború kirobbanásával kapcsolatban elterjedt nézetet – kérdőjelezi meg. A legújabb Rubiconban munkássága nyomán Ön is új nézőpontból gondolhat újra egy sor lezártnak hitt kérdést a világtörténelem egyik legmeghatározóbb eseménysorozatával kapcsolatban.

Mit látott Chamberlain helyesen már 1938-ban, amit Churchill nem fogott fel egészen a háború végéig – és miért vallott kudarcot mégis a megbékítési politika? Miért nem volt reális alternatíva, hogy Nagy-Britannia és Franciaország hamarabb nemet mondjon a német követeléseknek? És vajon mik voltak azok a döntések, amelyek valóban elkerülhetetlenné tették a második világháborút?

Fedezze fel a válaszokat a legújabb Rubiconban, amelyben a világháborús dosszié mellett Mihail Gorbacsov történelmi szerepét, valamint a háborús semlegesség történelmi példáit elemezzük.
Bolti áron 1250 Ft + 995 Ft postaköltség, október 2-áig csatlakozó Prémium előfizetőknek INGYENES
countdown
00 Years 00 Months 00 Weeks 00 Days 00 Hours 00 Minutes 00 Seconds

Magyar történelem 1989 óta

A Rubicon Történelmi Magazin a rendszerváltás viharában jött létre azzal a céllal, hogy lehetővé tegye múltunk – s ezen belül kiemelt hangsúllyal a modern magyar történelem – objektív, ideológiától és torzításoktól mentes megismerését. Több mint 3 évtized elteltével küldetésünk változatlan. Mi nem csak írunk a magyar történelemről, de büszkék is vagyunk rá.
 • A történelmet pártatlan, szakmai nézőpontból mutatjuk be. Tudományos tényeket és ok-okozati összefüggéseket kap, nem ideológiát, hogy ne lehessen félrevezetni a múlt politikai célú torzításával.
 • A magyar történelemre helyezzük a hangsúlyt, a világtörténelmet pedig magyar szemszögből ismertetjük. Így olyan történelmi eseményekről szerezhet ismeretet, amelyek a leginkább befolyásolják mindennapjainkat, hogy bármely magyar közéleti témát az esemény történelmi hátterének ismeretében értékelhessen, és többlet tudással felvértezve szállhasson vitába.
 • ​Egy tudományos szaklap pontosságát ötvözzük egy ismeretterjesztő magazin olvasmányos stílusával, hogy élvezze az olvasást és könnyedén megérthesse amit olvas. Olvasóink hónapról hónapra szívesen veszik kezükbe a lapot, így hosszú távon konzisztensen bővíthetik tudásukat.
 • A legkiválóbb magyar történészek írásait közöljük (már több mint 1300-an publikáltak nálunk), így a történelmi témák széles körével kapcsolatban ismerheti meg a történelemtudomány legfrissebb eredményeit. Rubicon-olvasóként bármilyen történelmi kérdéshez komoly szakértelemmel tud majd hozzászólni.

újdonság

Prima díjas folyóiratunkhoz 2021. szeptembertől csatlakozik online történelmi portálunk, a Rubicon Online!

Rubicon Magazin

Tematikus lapszámaink cikkei mind egy átfogó, központi téma köré szerveződnek. Ez lehet egy korszak, mint a '60-as évek, egy személy, mint például Mátyás király, vagy akár egy korszakokon átívelő eszme, mint a birodalmak vagy járványok történelme.

Míg egy egymástól független cikkekből álló magazinban csak felületes ismeretekre tehet szert, a Rubiconban mély tudást szerez a hónap témájáról, és összefüggéseiben látja a történelmet.
 • Évi 12 nyomtatott lapszám
 • Különszám(ok)
 • ​Ingyenes kiszállítás

Rubicon Print és Rubicon Prémium előfizetés része

Rubicon Online

Új történelmi portálunkon archívumunk több ezer cikkéhez kap hozzáférést – jelenleg egészen 2010-ig visszamenőleg, s hamarosan a 2000-s és '90-es évek lapszámainak tartalmához is –, így szinte korlátlanul bővítheti történelmi tudását, legújabb lapszámainkat pedig már a megjelenés napján olvashatja online.

Adatbázisunkban korszakok, kulcsszavak, lapszámok, szerzők, valamint a középiskolai kerettanterv tematikája szerint is találhat történelmi olvasnivalót.
 • Nyomtatott lapszámaink tartalma
 • Több ezer archív cikkünk
 • Online exkluzív tartalmak

Rubicon Online és Rubicon Prémium előfizetés része

 Hogyan történik a kiszállítás?

Nyomtatott lapszámait a Magyar Posta hírlapkézbesítője viszi ki. (A legtöbb városban nem a megszokott postása!) A megrendeléskor adjon meg minden olyan információt, amire a kézbesítőnek szüksége lehet, hogy a postaládába be tudja tenni a lapszámot (postaládára írt név, zárt épületekben kapukód, postaláda-szám)!

 Mi történik, ha egy lapszámot nem kapok meg?

Kézbesítési hibát az info@rubicon.hu címen tud bejelenteni. A hibát jelezzük a postának és rövid időn belül pótolják lapszámát. Ha néhány napon belül nem sikerül a pótlás, a szerkesztőségből küldjük el Önnek ajánlott levélküldeményként.

 Hogyan kapom meg a digitális hozzáférést?

Digitális hozzáférésünk saját, magyar nyelvű felületünkön működik a rubicon.hu weboldalon. Online vagy Prémium előfizetés vásárlását követően regisztráljon a rubicon.hu oldalon ugyanazzal az e-mail címmel, mint amelyet az előfizetéskor megadott, és már olvashat is.

 Az online előfizetés korábbi lapszámokat is tartalmaz?

Online hozzáférése az előfizetés időtartamában megjelenő lapszámokat, illetve a több ezer cikkből álló Rubicon Online archívumunkat tartalmazza, amelyhez szintén az előfizetés időtartama alatt lesz hozzáférése. Az előfizetés lejártával, megújítás hiányában az online hozzáférés megszűnik.

 Mikortól indul az előfizetés?

Print előfizetése a következő naptári hónappal indul, a megjelenési idő jellemzően a hónap első hete. Online hozzáférése az előfizetési díj befizetése és könyvelése után azonnal indul (amennyiben bankkártyával fizet, azonnal).

 Hogyan tudok fizetni?

Az előfizetési díjat befizetheti banki átutalással, vagy bankkártyával a Stripe biztonságos fizetési felületén.

 Külföldi címre is kérhetem?

A világ bármely országba előfizethet, Print és Prémium előfizetés esetén a postaköltség többletet kell kifizetnie, amelyet a rendszer a külföldi szállítási cím megadása után automatikusan kiszámol Önnek. 

Magyarország ELSŐSZÁMÚ történelmi lapja

33 év
Alapítva 1989
330+
Lapszám 1990. február óta
25 000
Havi példányszám
8000+
Előfizető
1300+
Szerző
Prima 2018
magyar sajtó kategóriában
Minden jog fenntartva © Rubicon-Ház Kft. | 1161 Budapest, Sándor utca 60.


történelmi magazin / alapítva 1989

„Miért válasszam a Rubicont?”

 • Tematikus lapszámaink segítségével sokkal mélyebben megismerheti a hónap témáját. Olyan történelmi összefüggésekre fog rájönni, amelyek felismerése felületes ismeretekkel nem lehetséges.
 • A történelmet pártatlan, szakmai nézőpontból mutatjuk be. Tudományos tényeket és ok-okozati összefüggéseket kap, nem ideológiát, hogy ne lehessen félrevezetni a múlt politikai célú torzításával.
 • A magyar történelemre helyezzük a hangsúlyt, a világtörténelmet pedig magyar szemszögből ismertetjük. Így olyan történelmi eseményekről szerezhet ismeretet, amelyek a leginkább befolyásolják mindennapjainkat, hogy bármely magyar közéleti témát az esemény történelmi hátterének ismeretében értékelhessen, és többlet tudással felvértezve szállhasson vitába.
 • ​Olvasmányos stílusunknak köszönhetően élvezni fogja az olvasást és könnyedén megérti amit olvas. Hónapról hónapra szívesen veszi majd a kezébe a lapot, így hosszú távon konzisztensen bővítheti tudását.
 • A legkiválóbb magyar történészek írásait közöljük (már több mint 1300-an publikáltak nálunk), így a történelmi témák széles körével kapcsolatban ismerheti meg a történelemtudomány legfrissebb eredményeit. Rubicon-olvasóként bármilyen történelmi kérdéshez komoly szakértelemmel tud majd hozzászólni, ezáltal kiemelten művelt ember benyomását keltheti.

Csatlakozzon több mint 7500 előfizetőhöz, és

olvassa Ön is Magyarország vezető történelmi lapját!

Rubicon prémium előfizetés

 • 12 Rubicon-szám ingyenes kiszállítással
 • Rubicon különszámok ingyenes kiszállítással
 • Digitális hozzáférés az előfizetési időszak lapszámaihoz
 • ​30% kedvezmény a Rubicon Boltban korábbi lapszámainkra
 • BÓNUSZ: „Buda vára” (Rubicon 2021/8.)
 • BÓNUSZ: „Szent István és kortársai” (Rubicon 2001/7.)
Bolti áron összesen 28 250 Ft helyett kedvezményes előfizetési ajánlatunkban mindössze 12 980 Ft
Ajándékozzon Rubicon-előfizetést! Kattintson ide karácsonyi ajánlatunkért »
Az első modern újságíró, a hazai politikai nyilvánosság egyik első megteremtője.

A leghatásosabb magyar szónok.

A jobbágyfelszabadítás évtizedeken át állhatatos követelője és végül sikeres megvalósítója, aminek következtében 13 millió ember szabadult fel a földesúri függésből.

A szabadságharc politikai vezetője, a független magyar állam kormányzóelnöke.

110 népdal több mint 600 változatában szerepel a neve.

Az első világhírű magyar ember, akiről több település van elnevezve az Egyesült Államokban, mint a hazájában.

Kossuth elsősorban a reformkor, illetve a forradalom és szabadságharc hőseként lett közismert.

Tény azonban, hogy életének csupán felét töltötte magyar hazájában: 47 évesen emigrált, a következő 45 évben Törökországban, az Egyesült Államokban, Angliában és – leghosszabb ideig – Olaszországban élt.

Hogyan tudta az emigrációból is jelentősen befolyásolni a magyar politikai életet, hogy még halálával is mély sebet ejtsen nagy ellenfelén, Ferenc Józsefen?

Tényleg „remete” lett Turinban, ahogy előszeretettel hívta önmagát, vagy ez egy jól megválasztott „álca” volt csupán?

És mit tudhatunk a közbeszédben oly keveset említett személyes életéről, kedvenc időtöltéséről és családi kapcsolatairól?