A hónap témája: JÁRVÁNYTÖRTÉNELEM

Indítsa előfizetését a legújabb Rubiconnal, és fedezze fel a múlt VILÁGJÁRVÁNYAINAK ma is tanulságos történetét! 

INGYENES kiszállítással és DIGITÁLIS hozzáféréssel, hogy biztosan megkapja olvasnivalóját

  • 6 Rubicon ingyenes kiszállítással
  • Trianon dupla-különszám ingyenes kiszállítással
  • Digitális hozzáférés az előfizetési időszak lapszámaihoz
  • BÓNUSZ: 30% előfizetői kedvezmény a Rubicon online boltban

2020/5. Járványtörténelem

Az ókori járványok • A fekete halál • Kolera: a 19. század világjárványa • Legyőzött ragály: A fekete himlő • Tbc: út a gyógyulás hegyére • A spanyolnátha
Féléves előfizetés – Új előfizetőknek a 2020/6. számmal indul • Jelenlegi előfizetőknek utolsó lapszámuktól hosszabbodik 6 hónapra.
Az árak Magyarország jelenlegi területén található címre érvényesek, külföldi cím esetén a rendszer a fizetés oldalon számol postaköltséget.

Magyar történelem közérthetően, hitelesen, politikamentesen?

1989 – a rendszerváltás éve. Magyarországon felpezsdül a közélet, klubok alakulnak, pártok szerveződnek, az emberek politizálnak, vitatkoznak, hirtelen minden lehetségesnek tűnik. Vállalkozások jönnek létre, új napilapok, folyóiratok jelennek meg. Már nyíltan lehet beszélni olyan témákról, amelyekről addig legfeljebb a titokban hallgatott Szabad Európa rádióban esett szó s amelyekről a nyomtatott sajtóban csak a propaganda hazugságait olvashattuk. A bulvárlapokban sorra jelennek meg a cikkek a magyar történelem „fehér foltjairól”, s az emberek óriási érdeklődéssel olvassák a leleplező – és bizony nem mindig tudományos igényességű – írásokat.

S vajon mi történik eközben az iskolákban? Mit mondhat a történelemtanár, akinek néhány hónapja még ellenforradalomnak kellett neveznie 1956-ot?  A tankönyveket nem lehet ilyen hirtelen átírni. Nem véletlen, hogy a történelemtanárok körében merült fel az igény egy tudományos alaposságú, de népszerű stílusban íródó folyóirat létrehozására. Az akkor több lapot is alapító Ötlet Kiadó jóvoltából lehetőség is nyílt egy ismeretterjesztő magazin megjelentetésére. 1989 őszén megtörtént a bejegyzés, s kezdődhetett a tervezgetés, az arculat kialakítása. 1990 februárjában jelent meg az első szám, amelynek témája természetesen 1956 volt. 

A lap neve is egyfajta elköteleződés volt: egyszerre szakítás a régi történelemszemlélettel és a régi rendszerrel. Amikor Julius Caesar átlépte a Rubicont – a határt –, tudta, hogy ez szakítás a senatus által képviselt hatalommal, s egyben a régi renddel. A kocka el lett vetve.

A névválasztáskor – nagyjából a nemzeti kerekasztal-tárgyalások vége felé – még senki nem lehetett bizonyos, hogy lesznek valódi választások, a vágyott rendszerváltoztatás sikerrel jár, s a régi rend bukni fog. Azokat az időket inkább a visszarendeződés jellemezte, mintsem az áttörés.

A lap ars poeticája kezdettől az volt, hogy jelenjenek meg a legfrissebb tudományos eredmények, s minden témáról a legkiválóbb szakértők írjanak – közérthető stílusban. Válasz volt ez a bulvárlapok sokszor szenzációhajhász cikkeire, de a tanárok és diákok oldaláról megjelenő igényre is.

Mint minden jó mesében, ebben is voltak akadályok. Az első kiadó 6 szám után feladta, a második az 5. nyomtatása közben dobta be a törülközőt. Ekkor támadt a kényszerülte ötlet (nomen est omen), saját kiadásban, saját alapítvány alapításával vegyük kezünkbe saját sorsunkat. És a Rubicon nem csupán fennmaradt, hanem saját területén a legsikeresebb kiadvány lett az országban, 30 év múltán is folytatva amit elkezdtünk…

De ez nem sikerülhetett volna Olvasóink támogatása nélkül.

Csatlakozzon Ön is előfizetőinkhez, és folytassuk együtt a magyar történelem felfedezését!
  • A következő 6 Rubicon-szám ingyenes kiszállítással
  • Trianon dupla-különszám ingyenes kiszállítással
  • Digitális hozzáférés az előfizetés összes lapszámához (a printváltozattal azonos, illetve mobilra optimalizált olvasófelület)
  • ​30% előfizetői kedvezmény a Rubicon online boltban minden korábbi Rubicon és könyveink árából

Csatlakozzon 5200+ előfizetőhöz MOST!

 Mikor kapom meg az első lapszámot?
Előfizetése a következő naptári hónappal indul, a megjelenési idő jellemzően a hónap első hete.
  A digitális hozzáférés korábbi lapszámokat is tartalmaz?
Digitális hozzáférése ugyanazokhoz a lapszámokhoz lesz, amelyeknek printváltozatára előfizetése vonatkozik. Korábbi digitális számainkat külön tudja megvásárolni a ZINIO.COM oldalon.
  Hogyan kapom meg a digitális hozzáférést?
Digitális hozzáférésünk a ZINIO olvasófelületén működik. A zinio.com weboldalon kell majd egy olvasói fiókot létrehoznia, ehhez minden szükséges tudnivalót elküldünk Önnek e-mailben néhány nappal az előfizetése után.
  Hogyan történik a kiszállítás?
Lapszámait a Magyar Posta hírlapkézbesítője viszi ki. Ez a legtöbb városban nem a megszokott postása! A megrendeléskor adjon meg minden olyan információt, amire a kézbesítőnek szüksége lehet, hogy a postaládába be tudja tenni a lapszámot (pl. kapukód, postaláda-szám)!
  Mi történik, ha egy lapszámot nem kapok meg?
A hibát jelezzük a postának és rövid időn belül pótolják lapszámát. Ha néhány napon belül nem sikerül a pótlás, a szerkesztőségből küldjük el Önnek.
  Hogyan tudok fizetni?
Fizethet banki átutalással vagy bankkártyával az OTP SimplePay biztonságos fizetési felületén.
30 év történelem • Magyarország elsőszámú történelmi lapja
30 év
Alapítva 1989
330+
Lapszám 1990. február óta
25 000
Havi példányszám
5000+
Előfizető
1300+
Szerző
Prima 2018
magyar sajtó kategóriában

Legyen részese a folytatásnak!

A Rubiconban 30 éve ismerterjük a magyar történelmet közérthetően, hitelesen és politikai befolyástól mentesen. Csatlakozzon 5200+ előfizetőnkhöz és folytassuk együtt a történelem felfedezését a következő 3 évtizedben!
© 1990-2020 Rubicon-Ház Kft.
Magyarország, 1161 Budapest, Sándor utca 60.